אגי משעול / לתפוס את השיר לפני השכל

אגי משעול / מתוך מחברת החלומות : לתפוס את השיר לפני השכל לרשימה המלאה כל בוקר, במעבר העדין בין שינה לערות, ניתנת לנו לרגעים הזדמנות לשהות במצב תודעה מיוחד במינו, שבו אנו פנויים מעצמנו ואיננו אלא התרחשות פשוטה, חופשית ממחשבות, רגשות או רצונות. כך גם בהשראה – איננו “מרוכזים” (כפי שטועים לחשוב) כי אם להפך,שרויים…

Read More

קבוצת פסיכודרמה – שימוש בחלומות כביטוי לקול קבוצתי / ד”ר יהודית ריבקו

כמו בכל תיאטרון, המכיל שחקנים, במאי וטקסט, כך גם בחלום ובפסיכודרמה. החלום כ”דרך המלך אל התת – מודע” הינו יצירה פרטית וסוביקטיבית בעל משמעות. מנגנוני עיבוד מופעלים דרך אובייקטים מופנמים המאוחסנים בלא מודע. במהלך החיים צוברים מאגרים נרחבים של “אובייקטים” ודפוסי היחסים שלהם. הם בדרך כלל גם מייצגים קשיים רגשיים (כגון דחייה, תוקפנות או תחושות…

Read More

הופעת מתים בחלומות – מיתוסים על העולם שאחרי / רות שריג

הרצאה באגודה הישראלית לפסיכותרפיה פסיכואנליטית על “חלומות ומעשיות” 16 לפברואר 2012 אמרה לי אשה שאביה נפטר לפני שנים אחדות: “לא נכון שאומרים שאיש לא חזר משם לספר לנו מה קורה. הנה הלילה פגשתי את אבי שמת. הוא בא מדרך ארוכה והיה מאובק כולו. חיבקתי אותו וחשבתי: כמה חכם הוא אבי שהצליח לעשות מה שאיש לא…

Read More

תקציר הרצאה לכנס: על טבע החלום ותכונותיו / רז אבן

דר’ רז אבן: על טבע החלום ותכונותיו – מפגש בין חקר המוח לבין פסיכולוגית המעמקים פרויד הקדיש בספרו “פירוש החלום” מקום מכובד להבנת תכונות החלימה ותפקידיה, אבל בסופו של דבר, כפי שגם מעיד השם שבחר לספר – הכיוון העיקרי שהתווה היה הכיוון הפרשני. בהרצאה זאת – ברצוני להאיר יותר דווקא את תכונות החלום והחלימה. לאחר…

Read More

חלומות של עיוורים

שלום לכולם, לפני כחצי שנה השתתפתי בתוכנית רדיו יחד עם הפסיכיאטרית ד”ר אביגיל גולומב, ובמסגרת התוכנית מתבקשים מאזינים להתקשר ולספר על חלומותיהם בעילום שם. הנושא הועלה כבר בפורום הסגור, אך מעניין לדון בו גם במסגרת הפתוחה. בין המאזינים עלה לשידור גבר בן 34 רווק, שהינו עיוור מלידה וסיפר את חלומו. לפני כן הוא נשאל על…

Read More

סיפור על חלום מתוך הספר “לימונים מתוקים”

שלום רב, ברצוני לשלוח סיפור על חלום. הסיפור לקוח מתוך ספר בשם “לימונים מתוקים” שכתבה אשתי, רחל, על ילדותה בגלות האי מאוריציוס. הספר הוצא בהוצאת ביה”ס להוראת השואה ליד “יד ושם.” חשיבות החלום היא בכך שלאחר שנכתב הסיפור הפך הסיוט המתואר בו, שהיה קודם לכן תכוף, לנדיר למדי והופיע רק בעקבות אירועים טראומאטיים, כגון אובדן…

Read More

טיפול דרך החלום ביוון העתיקה/ מריזה קידר

הטיפול דרך החלום היה מיועד לנפש ולגוף כאחד, ובו המטופל היה צריך להיות פעיל ע”י התכוונות מיוחדת להפיק דימויים בחלום לשם הריפוי. ע”פ המיתוס, אסקלפיוס היה בנו של האל אפולו, אשר אהב את הנימפה קורוניס. זו נכנסה להריון ממנו אך בגדה באל עם איסכס. כאשר הדבר נודע לאפולו הוא הרג את שניהם ומיד הצטער על…

Read More

סמינר מאמרים ב”תורת החלומות” במכון רמת-אביב לפסיכותרפיה

מכון רמת- אביב לפסיכותרפיה פסיכואנליטית תכנית השתלמויות 2010-2011 *********************************** תכנית ההשתלמויות של המכון היא רבת פנים ומיועדת לענות על הצרכים המגוונים שלנו כאנשי מקצוע. חלקה תיאורטי יותר וחלקה קליני יותר, אך כל יחידות הלימוד מקפידות על קשר בין התיאוריה לקליניקה. מטרתנו לאפשר יישום של הלמידה בעבודה הטיפולית. התכנית מיועדת לאנשי מקצוע צעירים ובכירים כאחד. הלימוד…

Read More

DREAM LOGIC

These key points illustrate how dream logic operates differently from waking thought, governed by its internal rules and influenced by psychological and neurological factors. By studying these unique dream structures, the chapter provides valuable insights into the underlying workings of the dreaming mind and the interplay between subconscious thoughts and emotions. References: .

Read More

חלום החזיר / היינץ קוהוט

חלום החזיר ************* Meyers sheldon קיבל הדרכה שבועית מקוהוט בין 1978 לבין 1981 כמתואר ע”י סטוריזיה, ההסטוריון של היינץ קוהוט. לדבריו – קוהוט התייחס לחלומות בעיקר כרקונסטרוקציה רחבה של מה שהמטופל חווה בתור ילד ונחווה מחדש בטיפול – ולא במשמעות הספציפית של מרכיבי החלום או המקבילות היצריות שלהם. מיירס הביא להדרכה מטופל זועם בגיל העמידה,…

Read More

מה היה האיום שבורחס חש בחלום?

בהמשך לדברים שכתבה רות, מעניין אותי לנסות להבין מה היה האיום שבורחס חש בסיטואציה הזו בחלום. מה מסמל המלך העתיק מאד שהגיע מן הצפון הרחוק. למה היות המלך עתיק היא זו שמשרה אימה על בורחס? בורחס כותב שהמלך נעץ בחלום מבט עיוור בתיקרה, וזה להערכתי נותן קצה חוט לנסות ולהבין את האימה שקשורה כנראה לדמות…

Read More

לזכור ולשכוח חלומות

תודה לנתי ומאשה אני שמח על התגובות שלכן, והן גם מאפשרות לי להתווכח על הרעיונות הללו, ומשם לנסות להמשיך הלאה. ראשית – אני חושב שכל תיאוריה שבאה להסביר מדוע אנחנו שוכחים חלומות, חייבת להתמודד גם על השאלה כיצד ומדוע אנו כן זוכרים חלומות אחרים. לפי הגישה הפרוידיאנית, שנתי מתאר – הרי תכני החלום הינם תכנים…

Read More

חלומות של פיצול- מתוך : “מעבר למראה הריקה” / ד”ר ארנון לוי

בטיפול היו גם מצבים קשים הרבה יותר. במצבים היפנוטיים עלו סיוטים שחזרו וביעתו אותה בלילות, ובהם היו תולעים חומות דוחות ובעלות ראש אנושי זוחלות בין רגליה. הן היו מחוספסות וחכמות, ואילו היא לא יכלה להימלט מהן. שיר סבלה גם מסיוטים שבהם עדת כלבים שחורים ואימתניים תקפה אותה וניסתה לנשוך אותה באיבריה האינטימיים. “אלה הם הגברים”,…

Read More

הנביא מוחמד בחלומות בני התקופה הממלוכית / ד”ר יהושע פרנקל

מאת: יהושע פרנקל הנביא מוחמד בחלומות בני התקופה הממלוכית יהושע פרנקל (אוניברסיטת חיפה) תקציר: מקורות מוסלמים רבים מכילים תיאורי חלומות בהם מספרים חולמים כי חזו בנביא מוחמד ושוחחו עמו. המאמר מציג מספר מצומצם של דוגמאות לתוכנם של דיווחי חלומות אשר מצויים בכרוניקות ומיומני חלומות אשר נכתבו בתקופה הממלוכית במצרים וסוריה (1250-1517). מטרתו לחשוף פן של…

Read More