לפרשת הולדתו הדדוקטיבית של יצר המוות

מתוך פרק 6 בספר: הלא מודע במדע ובפסיכואנליזה מאת ד”ר יהויקים שטיין    לפרשת הולדתו הדדוקטיבית של יצר המוות להורדת הפרק פרק זה אחשוף את ההתעלמות המתמשכת של הפסיכואנליזה מהקושי  שבהתאמת חלומות הזוועה והחלומות הפוסט-טראומטיים החוזרים ונשנים למסגרת של תורת היצרים הפרוידיאנית. התעלמות זו, שהיא בבחינת לקונה, חסמה את הזרימה המדעית וגרמה לשרשרת של קשיים…

Read More

תיאור חלום מתוך הספר: מעבר למראה הריקה / ד”ר ארנון לוי

תיאור חלום מתוך הפרק החמישי: על הסוד של הפסיכותרפיה בספר: מעבר למראה הריקה – מילים ותמונות מהקליניקה הפסיכולוגית ומחוצה לה מאת ד”ר ארנון לוי *************** לעיתים הקשר בין המטופל למטפל הוא תוצאה של התפישה את המטפל כדמות אידאלית כול-יכולה (אומניפוטנטית) ובעלת כוחות מגיים. גל תיאר תפישה זו באמצעות חלום שחלם: “עמדתי במערה שנבע ממנה מקור…

Read More

DREAMS / The immersive and complex nature of the imaginary realities

The distinction between creating immersive, imaginary realities in dreams and engaging in simple imagination while awake offers a fascinating lens through which to explore the depth and utility of the dreaming mind. But why the brain’s creation of complex imagined realities in dreams might hold advantages over awake imagination? Depth of Experience and Emotional Engagement- …

Read More

סיוט הילדות של איש הזאבים

דוגמה מפורסמת לחלום בלהות של ילד היא חלום הזאבים המפורסם שסיפר סרגיי פנקייב למטפלו זיגמונד פרויד. מדובר בחלום בלהה , כנראה הראשון שלו (שזכר בבגרותו) מתקופת ילדותו (גיל 3 או 4):(מתוך “איש הזאבים” בתרגום ערן רולניק, הוצאת “ספרים”) “חלמתי שזה לילה ושאני שוכב במיטתי (מיטתי ניצבה כך שרגלי פנו לחלון ממנו נשקפה שורה של עצי…

Read More

24.11.11 – ענת פרי: מרחב החלימה כמצע לטרנספורמציה

24.11.11 – ענת פרי: ” על חלימה חמלה והחלמה – מרחב החלימה כמצע לטרנספורמציה“ אוגדן, בהשראתם של ביון וויניקוט כותב בספרו – This Art of Psychoanalysis , כי מטופל פונה לטיפול, בגלל חלומות שנקטעו, המפרים את שנתו, או חלומות שלא נחלמו כלל. חלומות שלא ניתן לחלום אותם הם אזורים מתים, מודרים או מנותקים בנפש, שלא…

Read More

היחיד והחלום, השבט והמיתוס / ד”ר מיכה אנקורי

על המציאות האחרת בתרבות השמאנית / פרק מספרו של ד”ר מיכה אנקורי – “דברי חלומות” “. ============= אני חואן בטיסטה. ריפאתי רבים בהרים הללו. עליי לעצור את הערפל. עלי לשמור על איזון הכוחות. הגשם בא ועמו הערפל הכבד. ואז החלו הילדים למות. גם בבני פגע הערפל. הוא חולה ועליי לרפאו. כמו תמיד אני לוקח את…

Read More

חלומות ומעשיות- זיקות גומלין ופרשנות בין-תחומית/ דר’ רוית ראופמן

מאת: ד”ר רוית ראופמן. הוצאת רסלינג 2012 הספר עוסק בזיקות גומלין בין מעשיות-עממיות לבין סיפורי חלום של נשים, והוא פרי מחקר בו ד”ר רוית ראופמן עוסקת בשנים האחרונות. הוא מבוסס הן על עבודת הדוקטורט שנכתבה בתחום, והן על מחקרי המשך כמו גם על ניסיונה כפסיכולוגית קלינית. הספר מציג אפשרויות שונות לדון בזיקות גומלין אלו תוך…

Read More

רות נצר / ‘החיות החכמות המאכלסות את שנתך’: על סמל החיה והחיה בחלומות

חיות מסוימות מסמלות בתרבויות שבטיות, וכן באגדות ובמיתוסים את החיה השורדת, הערמומית, ואת הטריקסטר האל התעלולן בשלב הראשוני שלו, שבמיתוס האינדיאני הוא חיה – זאב ערבות או עורב או ארנב. חית הטריקסטר[2] מסמלת את העורמה האינסטינקטיבית של ההשרדות, בשרות האגו. חית הטריקסטר היא לעתים גם בעלת כוחות של הבורא עצמו. משמעות הדבר שהיסוד החייתי הוא…

Read More

אגי משעול / לתפוס את השיר לפני השכל

אגי משעול / מתוך מחברת החלומות : לתפוס את השיר לפני השכל לרשימה המלאה כל בוקר, במעבר העדין בין שינה לערות, ניתנת לנו לרגעים הזדמנות לשהות במצב תודעה מיוחד במינו, שבו אנו פנויים מעצמנו ואיננו אלא התרחשות פשוטה, חופשית ממחשבות, רגשות או רצונות. כך גם בהשראה – איננו “מרוכזים” (כפי שטועים לחשוב) כי אם להפך,שרויים…

Read More

החלומות הצלולים שלי ושאלת המציאות

בוקר טוב בעקבות הדיון על חחלומות שמאנים העליתי את נושא החלומות הצלולים אותו אני מכיר אישית. אורה ועליזה ביקשו שאפרט, אבל התעכבתי בגלל העלאת המערכת החדשה. התחלתי לחלום חלומות צלולים בגיל 17, באופן ספונטאני. בהמשך למדתי טכניקות בעניין זה, אבל לרוב חלומות אלו מופיעים אצלי באופן טבעי. כמובן שיש רמות שונות של מודעות בחלום, וסוגים…

Read More

מאפייני חלומות והתמודדות בקרב נפגעי טראומה

מאמר מאת: ד”ר גדי מעוז   וליזו גבאי בטראומה נפשית הנפגע נושא את ההשפעות הקשות של הטראומה גם זמן רב לאחר תום האירוע. בטראומה שהשפעותיה נמשכות (מצב פוסט-טראומטי) אין לאדם המשאבים המספיקים להתמודדות פעילה והתוצאה היא תחושת חוסר אונים קשה. התנסות חוזרת ונשנית של חוויית הטראומה במחשבות חודרניות, תחושות עוררות והתנהגות הימנעותית – במצבי ערות ושינה…

Read More

החלום של בורחס וארכיטיפ האב

ארשה לעצמי לומר משהו על החלום של בורחס, למרות שיש כאן תמונה בלבד והאפקט שלה ולא ספור בעל תוכן. המלך יכול לסמל את האגו המבוסס, כשהוא מכיל בו את ארכיטיפ האב – הקובע ערכים, מנהגים, נורמות. נראה שכאן הוא מסמל את המלך בהבט השולט, התוקפן, המאיים, הנוקשה. מלך כשלעצמו אינו איום אבל בגלל חווית הסיוט…

Read More

החלום כ”שלישי” – חלומות ותקשורת אינטרסובייקטיבית בטיפול/ קובי אוסלנדר

“…החלומות שנחלמים ע”י המטופל והאנליטיקאי הם באותו הזמן חלומות שלהם עצמם ושל הרווריז (reveries) שלהם, ואלה של הסובייקט השלישי, שהוא בו זמנית המטופל והאנליטיקאי יחד ואף לא אחד מהם. ..” (Ogden, 2005, עמ’ 1, תרגום שלי ק.א.). באופן כללי, הגישות האינטרסובייקטיביות רואות את mind נבנה, מעוצב ומושפע מתהליכים בינאישיים ואינטראקטיביים, ולא כמורכב ממבנים אינטרה-פסיכיים, קבועים…

Read More

לזכור ולשכוח חלומות

תודה לנתי ומאשה אני שמח על התגובות שלכן, והן גם מאפשרות לי להתווכח על הרעיונות הללו, ומשם לנסות להמשיך הלאה. ראשית – אני חושב שכל תיאוריה שבאה להסביר מדוע אנחנו שוכחים חלומות, חייבת להתמודד גם על השאלה כיצד ומדוע אנו כן זוכרים חלומות אחרים. לפי הגישה הפרוידיאנית, שנתי מתאר – הרי תכני החלום הינם תכנים…

Read More

סיכום ודוגמה מתוך המאמר של ג’יימס פוסייג’ על החלום כמארגן

סיכום ודוגמה למרות כל האמור לעיל על חלימה ועל תפקידה המכריע בהתפתחות חיי הנפש שלנו ובוויסותם – במובנים רבים מכריע הרבה יותר ממה שהניח פרויד – הרי שאת הראייה הכוללת והמקיפה על עצמנו ועל חיינו שלוכדים, מעת לעת, חלומותינו, אפשר להעריך במלואה רק כאשר שומעים חלום כזה. לסיכום, ברצוני להציג חלום מסוג זה המתאר את…

Read More