תגובה לסקירה של דקל שלו על הגישה האמפירית לחקר החלומות / ד”ר מיכה אנקורי

ברשימתו של דקל שלו הוא פותח עבורנו פתח להבנה אמפירית של החלומות, הבנה המבוססת על מדגמים גדולים ועל ניתוח מדעי. המסקנה מן המחקרים שעליהם מדבר שלו היא ש “החלומות שוא ידברו”. אין בהם אלא חזרה על עניינים יומיומיים פשוטים, כמו אשה שחלמה שוב ושוב על איבוד חפצים ודברי ערך. גישה זו, שהופעלה על חלומות, אפשר…

Read More

סמינר “תורת החלומות והחלימה” / מכון רמת- אביב לפסיכותרפיה

מכון רמת- אביב לפסיכותרפיה פסיכואנליטית תכנית השתלמויות 2010-2011 *********************************** תכנית ההשתלמויות של המכון היא רבת פנים ומיועדת לענות על הצרכים המגוונים שלנו כאנשי מקצוע. חלקה תיאורטי יותר וחלקה קליני יותר, אך כל יחידות הלימוד מקפידות על קשר בין התיאוריה לקליניקה. מטרתנו לאפשר יישום של הלמידה בעבודה הטיפולית. התכנית מיועדת לאנשי מקצוע צעירים ובכירים כאחד. הלימוד…

Read More

philosophical debate between reality and perception in dreaming

Psychoanalytic work on dream analysis and its intersection with borderline and schizophrenic disorders involves delving deeper into how findings challenge and enrich existing philosophical discussions about the mind, consciousness, and reality. Here’s a more detailed exploration: 1. Nature of Consciousness and Self-Identity Our research into the emotional content and symbolism of dreams among individuals with…

Read More

הלוגיקה של החלום / ספר מאת: ד”ר אסנת הלוי בלבן

הלוגיקה של החלום אסנת הלוי בלבן מוסד ביאליק 2012 ספר זה עונה על השאלה: מהם הכללים הלוגיים של החלום? למרות מרכזיותו של החלום במשנתו של פרויד והספרות הענפה שפרחה בעקבותיה, לא נדונה שאלה זו באופן מספק. פרויד טען כי החלום הוא משמעותי, וכי כל עיקרו בהיותו צורה מיוחדת של חשיבה. אולם כל מחקרו לאחר קביעה…

Read More

רשימות תורת החלומות

הופעת מתים בחלומות – מיתוסים על העולם שאחרי / רות שריג חלומות ומעשיות- זיקות גומלין ופרשנות בין-תחומית/ דר’ רוית ראופמן חלומות וסרטים: “תותי בר” / רות שריג חלומות של פיצול- מתוך : “מעבר למראה הריקה” / ד”ר ארנון לוי 24.11.11 – ענת פרי: מרחב החלימה כמצע לטרנספורמציה החלום בעולמם של חז”ל / ד”ר חיים וייס…

Read More

DREAMS / The immersive and complex nature of the imaginary realities

The distinction between creating immersive, imaginary realities in dreams and engaging in simple imagination while awake offers a fascinating lens through which to explore the depth and utility of the dreaming mind. But why the brain’s creation of complex imagined realities in dreams might hold advantages over awake imagination? Depth of Experience and Emotional Engagement- …

Read More

זכרון חלום: יצא מהקשרו?

שלום לכולם, מטופלת אחת, שאני מאד מחבב, טענה בפניי לאחרונה, שהיא מאד הייתה רוצה להאמין שיש משמעות ופירוש נכון לחלומות אבל היא מתקשה מאד להאמין בכך. כשניסיתי להבין אותה עניינית (מעבר להתייחסות של יחסי העברה והתנגדות לטיפול) היא אמרה שהיא מרגישה שאת כל חלומותיה  היא זוכרת רק משלב מסויים בחלום עצמו. היא חשה שהחלק שהתרחש…

Read More

מצוקה שלאחר לידה אצל גברים ונשים ועבודה רגשית בחלומותיהם בזמן ההריון / רעיה שריד

הקשר בין מצוקה שלאחר לידה אצל גברים ונשים לבין עבודה רגשית בחלומותיהם בזמן ההריון / רעיה שריד, פסיכולוגית קלינית סיכום ממצאי עבודת גמר לתואר מוסמך, המחלקה לפסיכולוגיה, האוניברסיטה העברית בירושלים, שנכתבה בהנחיית פרופ’ תמר קרון תקציר: כיום ידוע כי 10%-20% מהנשים לאחר לידה לוקות בדיכאון לאחר לידה. לאחרונה נמצא שגם כ- 10% מהגברים סובלים ממצוקה…

Read More

החלום של בורחס וארכיטיפ האב

ארשה לעצמי לומר משהו על החלום של בורחס, למרות שיש כאן תמונה בלבד והאפקט שלה ולא ספור בעל תוכן. המלך יכול לסמל את האגו המבוסס, כשהוא מכיל בו את ארכיטיפ האב – הקובע ערכים, מנהגים, נורמות. נראה שכאן הוא מסמל את המלך בהבט השולט, התוקפן, המאיים, הנוקשה. מלך כשלעצמו אינו איום אבל בגלל חווית הסיוט…

Read More

חלומות מגיני שינה

מזמן לא חוויתי חלום מגן שינה כל כך מובהק. נרדמתי, וחלמתי שמישהו עומד מאחורי מחיצה, ומדבר בקולי קולות. כשהבחין בי, התנצל על דיבורו הרם, אמר שלא ראה אותי, והשתתק. כשהתעוררתי הסתבר שאכן עמד בקרבתי אותו אדם, ואף דיבר בקולי קולות, אבל אני הייתי כל כך עייפה ששילבתי אותו בחלום כדי שלא אתעורר משנתי. התרדמה שדרשה…

Read More

“השלישי האנליטי”, “הכוח הרביעי”, ומיהו הראשון? / ד”ר מיכה אנקורי

במאמרו של קובי אוסלנדר במדור זה (“חלומות ותקשורת אינטרסובייקטיבית בטיפול”) מצוטט פירוש חלום שהציע תומאס אוגדן (אוגדן 1996, עמ’ 993). בחלום רואה המטופל את אמו בגילה הנוכחי (70+) כשהיא בהריון. האם ואחותו של החולם מחייבות את ההריון. הן מדברות על ענייני יומיום כאילו ההריון מתקבל על דעתן, בעוד שהחולם מתקומם נגד ההריון ואולם דעתו אינה…

Read More

חלומות הבלהה שלי

בוקר טוב. כפי שכבר סיפרתי, אני תומכת בקרובתי, אם חד הורית, ע”י טיפול בתינוק שלה בן חודשיים שני לילות בשבוע. וכבר תיארתי בפורום חלומות מטרידים שיש לי כאשר אני שם. הלילה היתה הסלמה מחלומות מטרידים לחלומות בלהה, יותר בתחושה מאשר בעלילה, ובכל פעם  החלומות מתבססים ומתרחשים בסביבה של הדירה עצמה כמעט לכל פרטיה ודקדוקיה.

Read More

‘החיות החכמות המאכלסות את שנתך’: על סמל החיה והחיה בחלומות

‘החיות החכמות המאכלסות את שנתך’: על סמל החיה והחיה בחלומות רות נצר “נוסעת בעלת לב צפור שחורה שלך החיות החכמות המאכלסות את שנתך” (אלחנדרה פיזארניק) המיתוס המרכזי של התרבות האנושית, ובעיקר של התרבות המערבית, הוא נצחון ואילוף החיה ואף הריגתה או הקרבתה. האל, המלך הקדמון והגבור – מתואר כמי שיכול לנצח את החיה הקדמונית ולשלוט…

Read More

המטפל והטיפול בעולמו הפנימי של המטופל / עדית אנקורי

המטפל והטיפול בעולמו הפנימי של המטופל / עדית אנקורי —————————————————— על-פי התפיסה הפסיכואנליטית, דמות המטפל נבנית מהחוויות שהיו למטופל עם הדמויות המשמעותיות בחייו, קודם כל כמובן עם דמויות ההורים, וביחסים הטיפוליים הוא חווה מחדש יחסים קודמים ומשליך אותם על המטפל. עפ”י התפיסה היונגיאנית, המטופל משליך על המטפל גם ישות שאינה תלויה בחוויה שלו את דמויות…

Read More